Istoria Rotary

Primul club, Rotary Club Chicago (Illinois, SUA), a fost fondat la 23 februarie 1905 sub conducerea avocatului Paul P. Harris. În cel mai bine de un secol care a trecut de atunci, numărul cluburilor a crescut la treizeci și trei de mii, iar numărul membrilor la peste 1,4 milioane.

Încă de la început, pot deveni membri ai clubului doar oameni fără vină din punct de vedere moral, deschiși către lume, care împărtășesc aceleași principii și care sunt modele în profesie, în viața publică și în viața privată. Aceasta este o garanție că membrii Rotary – în cât mai multe domenii – acționează ca factori responsabili de opinie. Se așteaptă angajamentul social și activitatea personală în slujba binelui public.

În toate cazurile, membrii clubului decid împreună asupra admiterii unui nou membru. Deși „sufletul” organizației mondiale, care este prezentă pe toate continentele și în peste 200 de țări, este asigurat de cluburile individuale, este necesară unirea acestora.

Sarcina Rotary International de peste mări este să facă cunoscută activitatea Rotary cât mai larg posibil, să se străduiască să promoveze uniformitatea și acordul cluburilor și să ofere un fundal administrativ pentru funcționarea acestora. Totuși, este responsabilitatea membrilor fiecărui club să determine liniile directoare care trebuie urmate în conformitate cu ideea Rotary, cu responsabilitatea actualilor președinți de club.

Este important ca membrii să-și desfășoare activitățile în mod voluntar, păstrându-și pe deplin individualitatea, indiferent de opinia politică, procedând după principiile de ajutor, altruism, smerenie, toleranță, înțelegere și pace față de ceilalți. A deveni rotarian este o onoare. Cei care au îndeplinit condițiile stricte de admitere și au fost considerați demni de încredere au câștigat dreptul de a participa la întâlnirea regulată, o dată pe săptămână.

Prezența este o condiție pentru a deveni parte a comunității. Este atât o așteptare, cât și o regulă strictă să asiste la cel puțin 60% din întâlnirile organizate pe parcursul semestrului, încălcare care – în urma deciziei președinției clubului – poate duce la exmatriculare. Putem îmbrățișa cu adevărat esența și scopul spiritualității Rotary dacă ne punem gândurile și acțiunile la încercarea celor 4 întrebări.

Testul celor patru întrebări:

  1. Este adevarat?
  2. Este corect pentru toți cei implicați?
  3. Promovează prietenia și bunăvoința?
  4. Slujește interesul tuturor celor implicați?
Contact
president@rotaryszekelyudvarhely.ro
Strada Sântimbru nr. 18/C,
535600 Odorheiu Secuiesc
jud. Harghita
România
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Evenimentele recente
© 2024 Rotary Club Odorheiu Secuiesc