Întrebări Frecvente

Rotary este o asociație umanitară la nivel mondial de oameni de diverse profesii, o comunitate de elită caracterizată prin solidaritate internațională și care dă dovadă de toleranță fără prejudecăți față de toate religiile, popoarele și partidele democratice.

Primul club, Rotary Club Chicago (Illinois, SUA), a fost fondat la 23 februarie 1905 de Paul P. Harris, Gustave Loehr, Silvester Schiele și Hiram E. Shorey. [Mai multe informații]

Nu, Rotary nu este o organizație de caritate. Rotary este un club al oamenilor, care doresc să îmbunătățească lumea. Membrii Rotary își pot îndeplini intenția de a face bine prin cele cinci căi.

  • Serviciul în club: constiuirea prieteniei între membrii clubului și sprijinul funcționării eficiente al clubului.
  • Serviciul vocațional: angajamentul personal de a reprezenta profesia sau ocupația în fața prietenilor rotarieni și de a exemplifica principiile eticii înalte și demnitatea muncii.
  • Serviciul în comunitate: sprijinirea celor nevoiași și a persoanelor defavorizate.
  • Serviciul internațional: toleranța și munca pentru menținerea păcii între națiuni.
  • Serviciul pentru noile generații: recunoașterea realizărilor tinerilor, educarea liderilor, respectiv implicarea în activități de servicii comunitare și internaționale, în schimburi de programe, care fortifică pacea și buna înțelegere între diferitele culturi din lume.

Acesta este doar un zvon. Rotary nu este o organizație secretă, dimpotrivă, își desfășoară activitatea în mod public.

Nu. Rotarienii sunt de obicei oameni ocupați, cu poziții înalte în viața publică. Contribuția materială a membrilor variază în funcție de țară, dar în general este mai mare decât în alte organizații non-guvernamentale. Motivul este, că Rotary își asumă să direcționeze 100% din donații către cei în nevoie. Pentru a face acest lucru, finanțarea organizației se bazează în întregime pe cotizațiile membrilor, iar costurile logistice ale distribuirii donațiilor sunt acoperite de Rotary.

Oricine poate deveni membru Rotary, dacă este invitat și este de acord să respecte regulile organizației.

Oricine poate deveni membru Rotary, prin obținerea a două recomandări de la rotarieni și angajamentul de a respecta regulile organizației. Rotarienii recomandă persoane respectabile în comunitatea lor, care prin munca sau gândirea lor par a fi potrivite satisfacerii cerințelor morale ridicate de Rotary.

Rotarienii folosesc testul celor patru întrebări pentru a caracteriza cerințele morale, care se aplică acțiunilor.

În Rotary, standardul dovedit pentru aplicarea și respectarea principiilor etice înalte în relațiile umane este testul celor patru întrebări:

  1. Este adevarat?
  2. Este corect pentru toți cei implicați?
  3. Promovează prietenia și bunăvoința?
  4. Slujește interesul tuturor celor implicați?

Cluburile Rotary sunt instituții juridice independente. Fiecare club decide individual, ce proiecte să inițieze. Membrii decid, de asemenea individual, cât de mult și cu ce fel de muncă să se implice într-un anumit proiect.

Rotary nu interzice membrilor săi, să facă afaceri unii cu alții, ba chiar facilitează indirect întâlnirea diferitelor cercuri de afaceri.

Un bun rotarian ascultă orice opinie politică, dar clubul nu se implică în politică și nu ia poziție în chestiuni politice. Rotarienii consideră religia o chestiune personală, și încearcă să aibă o relație bună cu bisericile.

Săptămânal, iar organizația ia acest lucru foarte în serios. Există o cerință obligatorie de participare pentru membri, ceea ce înseamnă că membrii Rotary trebuie să participe la două treimi din ședințe, altfel calitatea lor de membru Rotary va fi reziliată. Îndeplinirea prezenței obligatorii este facilitată de faptul că membrii pot vizita întâlnirile cluburilor locale în timpul activității lor în mediul rural sau în străinătate.

De obicei, cluburile obțin sprijin financiar din încasările evenimentelor de caritate, organizate de cluburi și din activitățile de lobby, bazate pe relații personale.

Schimbarea constantă. Interconectarea roților dințate, angrenajele reprezintă participarea, colaborarea și implicarea comună atât la activitățile în cadrul clubului, cât și districtual, precum și în ale organizației mondiale.

Nu există. Aderarea la cluburile Rotary este în general destinată persoanelor de peste 30 de ani, cu stabilitate financiară și care doresc să-și construiască comunitatea. Tinerii entuziaști, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani se pot alătura Rotary-ului, elevii de liceu pot face parte din Interact, iar și mai tinerii pot învăța despre valorile altruismului și toleranței în cadrul EarlyAct.

Rotary are peste 1,4 milioane de membri în întreaga lume. Acest număr este în continuă creștere. Membrii lucrează în peste 500 de districte și 33.000 de cluburi.

Rotary este cea mai prestigioasă organizație non-profit din lume, fiind singura organizație civilă cu drept de consultare la ședințele ONU.

Cea mai simplă modalitate este prin intermediul cluburilor. Locațiile și programările pot fi găsite pe site-urile Rotary.

Întâlnirile clubului Rotary Club Odorheiu Secuiesc au loc în fiecare miercuri de la ora 19:00 la Restaurantul Gondűző. [Mai multe informații]

Un an rotarian durează de la 1 iulie a fiecărui an calendaristic până la 30 iunie a următorului an calendaristic.

Mandatul unui președinte acoperă un an rotarian, iar apoi este transmis următorului președinte, asigurând astfel schimbare continuă, rotație (de aceea simbolul este o roată dințată), energie proaspătă, idei noi și disponibilitate maximă pentru acțiune.

Recunoașterea Paul Harris Fellow este unul dintre cele mai cunoscute premii Rotary. [Mai multe informații]

Lista conducătorilor Rotary Club Odorheiu Secuiesc poate fi consultată aici.

Lista conducătorilor Rotary District 2241 (România și Republica Moldova) poate fi consultată aici.

Lista conducătorilor Rotary District 1911 (Ungaria) poate fi consultată aici.

Lista conducătorilor Rotary International poate fi consultată aici.

Contact
president@rotaryszekelyudvarhely.ro
Strada Sântimbru nr. 18/C,
535600 Odorheiu Secuiesc
jud. Harghita
România
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Evenimentele recente
© 2024 Rotary Club Odorheiu Secuiesc