Tapintható láthatatlan bronzmakett

Projekt időtartama
2019
Projekt állapota
befejezett
Projektfelelős

Nyugat-európai mintát követve, a Rotary 1911-es körzet (Magyarország) kezdeményezésével és támogatásával megvalósult, a vakok számára készült bronz domborművek száma több mint húszra rúg és kiterjedt az erdélyi régióra is. A Tapintható láthatatlan program 1998-ban indult Nagy Gyula vezetésével (a RC Budapest Budavár tagja), a program keretében megvalósult alkotások közt tarthatjuk számon a Székelyudvarhely központját 1:500 méretarányban bemutató szobrászati alkotást is.

A szobrászati alkotás 2019. október 15-én, a Fehér bot nemzetközi világnapja alkalmából került leleplezésre a Kossuth utca Városháza tér felőli sarkán. A kőtalapzaton nyugvó bronz dombormű 133x108cm-es méreteivel több mint 600 épületet jelenít meg a csaknem 30 hektárt átfogó város-szövetről.

A Rotary Club Székelyudvarhely a városnak adományozta a műalkotást, melynek igazi haszonélvezői a vakok és gyengénlátók mellett a város lakói és az ide látogató turisták. A bronzmakett a nemlátók számára (akik közvetlen módon a városnak csak a számukra kézzel elérhető szintjét ismerhetik meg) felbecsülhetetlen értékű ismereteket nyújt a város szerkezetére, az épületek és a közéjük zárt közterek, utcák arányaira vonatkozóan.

A magas esztétikai érményt nyújtó tárgyra didaktikai eszközkénti is tekinthetünk, nem ritkaság a hasonló domborművet behunyt szemmel és figyelmes ujjakkal felderítő gyerek de akár felnőtt sem, érzékenyebbé téve őket ezáltal a fogyatékkal élők világa iránt.

Nem utolsó sorban pedig a történelmi központ kicsinyített mását szemlélő városlakóban a közös birtoklás élményét és az ebből fakadó felelősségérzetet erősíti.

Ez közelebb vihet mindannyiunkat közös életterük értékeinek felismeréséhéz és megőrzéséhez az elkövetkező generációk számára.

Megvalósító
Rotary Club Székelyudvarhely
Alkotó
Berze Imre szobrászművész
Közreműködők
projektvezető: Várday Zsolt okl. építész
adatgyűjtés: Márton Huba geodéta
bronzöntés: Sánta Csaba öntőmester
kőtalapzat: dr. Jakab Gyula kőfaragó
Braille feliratok: Hajdó Ernő
Támogatók
főtámogató: Hackenberg Textile Group - Berger Rudolf
a bronzot adományozta: Color-Metal Kft. - Godra Zsolt
Kapcsolat
elnok@rotaryszekelyudvarhely.ro
Szentimre utca 18/C,
535600 Székelyudvarhely
Hargita megye
Románia
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Legutóbbi események
© 2024 Rotary Club Székelyudvarhely