PROIECTE ȘI PROGRAME COMUNITARE

Invizibilul Palpabil – macheta centrului orașului Odorheiu Secuiesc turnat în bronz

Durata proiectului
2019
Starea proiectului
terminat
Responsabil de proiect

Urmând un model vest-european, numărul reliefurilor din bronz pentru nevăzători, inițiate și susținute de Rotary District 1911 (Ungaria), a crescut la peste douăzeci și a fost extins în regiunea Transilvaniei. Programul Invizibil Palpabil a fost lansat în 1998, sub conducerea lui Gyula NAGY (membru al RC Budapest Budavár), iar printre lucrările realizate în cadrul programului se numără o lucrare de sculptură, care înfățișează centrul orașului Odorheiu Secuiesc la scara 1:500.

Lucrarea a fost dezvelită pe 15 octombrie 2019, cu ocazia Zilei Mondiale a Bastonului Alb, la colțul străzii Kossuth Lajos, spre Piața Primăriei. Relieful din bronz de 133×108 cm pe un soclu de piatră înfățișează peste 600 de clădiri din cele aproape 30 de hectare, teritoriu urban.

Rotary Club Odorheiu Secuiesc a donat orașului lucrarea de artă, ai cărei beneficiari reali sunt nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere, locuitorii orașului și turiștii care vizitează orașul. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere macheta din bronz oferă informații neprețuite despre structura orașului, proporțiile clădirilor, precum și despre spațiile publice și străzile dintre ele.

Obiectul, care oferă o valoare estetică ridicată, poate fi considerat și un instrument didactic, deoarece nu este obișnuit să vedem copii și chiar adulți, explorând un relief similar cu ochii închiși și degetele atente, ceea ce îi face mai sensibili la lumea persoanelor cu dizabilități.

Nu în ultimul rând, experiența proprietății comune și sentimentul de responsabilitate pe care aceasta generează în rândul orășenilor, care contemplă o versiune în miniatură a centrului istoric.

Macheta poate să-i aducă mai aproape de recunoașterea și conservarea valorilor din jurul lor pentru generațiile viitoare.

Implementat de
Rotary Club Odorheiu Secuiesc
Creator
Imre BERZE sculptor
Contribuitori
șef de proiect: Zsolt VÁRDAY arhitect
colectarea datelor: Huba MÁRTON geodez
turnare de bronz: Csaba SÁNTA maestru de turnare
suportul de piatră: dr. Gyula JAKAB sculptor de piatră
inscripții Braille: Ernő HAJDÓ
Sponsori
sponsor principal: Hackenberg Textile Group - Rudolf BERGER
bronzul a fost donat de: Color-Metal SRL - Zsolt GODRA
Contact
president@rotaryszekelyudvarhely.ro
Strada Sântimbru nr. 18/C,
535600 Odorheiu Secuiesc
jud. Harghita
România
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Evenimentele recente
© 2024 Rotary Club Odorheiu Secuiesc