IFJÚSÁGI PROJEKTEK ÉS PROGRAMOK

Szakmaválasztást elősegítő programok

Program időtartama
2014–től
Program állapota
évente ismétlődő
Programfelelős

Az ember korai éveinek legnehezebb momentuma, hogy érettségi után egy olyan pályát válasszon, amit lehetőleg 30-40 évig folyamatosan fog csinálni. De honnan tudná ezt a leendő munkavállaló ilyen fiatalon, ha nem tájékoztatja őt senki?

2014-ben indítottuk a szakmaválasztási projektünket „Biztos légy a (szakma-)választásban” néven, melynek célja a továbbtanulás, és így a szakmai pálya kiválasztásának megkönnyítése; hogy a diák döntése még időben (a középiskola ideje alatt) megtörténhessen, készségeinek, törekvéseinek, elképzeléseinek megfelelően.

Ha már számba vették egyéni fizikai és szellemi képességeiket, elképzeléseiket, vágyaikat és alapos mérlegeléssel eldöntötték milyen munkakör betöltése jelenthet örömet, akkor mi segítjük egy kicsit, élesben megtapasztalni az adott szakmát.

E célból a diákokat 1-3 napra elküldjük szakmai gyakorlatra – úgynevezett rövid internshipre – különböző helyi cégekhez, intézményekhez.

Projektünk segíti a diákokat a munkaadó-munkavállaló viszony első megtapasztalásában, szakmájuk csúcsán levő szakemberek megismerésében, az adott munkahelyi légkör átélésében, megerősítvén bizalmukat önmagukban és szakmai jövőjükben.

Az itt szerzett tapasztalatok alapján le tudják tesztelni, hogy a kiválasztott foglalkozás megfelel-e addigi elképzeléseiknek. Lássanak és lássák magukat, van-e helyük az adott szakmában, érdemes-e ezen a téren továbbtanulniuk, majd később dolgozniuk.

Évente 50-100 diák jelentkezik programunkra, több mint 40 különböző szakmai területre.

A projekt menete:

  • Felhívó levél az iskoláknak a Rotary Club Székelyudvarhely részéről
  • A diákok motivációs leveleinek begyűjtése
  • Átirat a fogadó cégeknek
  • Találkozás a diákokkal
  • Visszajelzések
Kapcsolat
elnok@rotaryszekelyudvarhely.ro
Szentimre utca 18/C,
535600 Székelyudvarhely
Hargita megye
Románia
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Legutóbbi események
© 2024 Rotary Club Székelyudvarhely