VIII. Székely Summit – minden székely számít!

Idén nyolcadik alkalommal találkoztak a székelyföldi rotary klubok Szovátán, március 15-17 között.

Az utóbbi években ez az esemény vált a magyarországi (Rotary District 1911) és a romániai (Rotary District 2241) rotary kormányzók találkozóhelyévé, így a házigazda hat székelyföldi klub mellett (RC Csíkszereda, RC Gyergyószentmiklós, RC Kézdivásárhely, RC Sepsiszentgyörgy, RC Székelyudvarhely, RC Téka Marosvásárhely) idén megtisztelt jelenlétével:

  • PDG NÉMETH László, magyarországi volt kormányzó (2021–2022)
  • IPDG RÉTI László, magyarországi volt kormányzó (2022–2023)
  • DGE TARI Annamária, magyarországi választott kormányzó (2024–2025)
  • IPDG MĂRGINEAN Daniel Florin, romániai volt kormányzó (2022–2023)
  • DGE VLAD Mihaela, romániai választott kormányzó (2024–2025)
2024 Székely Summit

Beszámoló

2024. március 15-17 között, ismét Szovátán szerveztük meg a már hagyományos székely Summitot, ahol Minden székely s(z)(á)ummit. Az idei, nyolcadik, kiadáson 123 személy vett részt a klubunk által szervezett akción a 6 székelyföldi klub képviseletében, valamint a 1911 Magyarország és a 2241 Románia és Moldovai Köztársaság Rotary körzetek volt, jelenlegi és választott vezetői.

Pénteken kötetlen program, fürdőzés, barátkozás, majd közös vacsora volt a program. Szombaton az ENSANA HOTEL SZOVÁTA konferencia-központja Gyémánt termébe gyűltünk össze a hivatalos találkozóra. A programnak két része volt. Az első részben, a himnuszok és a hivatalos köszöntők elhangzása után, a 1911-s Rotary körzet volt kormányzói Réti László és Németh László Frici, Magyar Rotary Ezüstéremmel tüntette ki Mărginean Florin volt kormányzót és Kaján János, valamint Nagy György volt alkormányzókat, a magyar-román rotarys együttműködés magasabb szintre emelésének jutalmául. Ugyanakkor Mărginean Florin volt román kormányzó Káján Jánost a Rotary érdemei elismeréséért District Service Award díjjal, valamint az év rotarysa kitűzővel tüntette ki.

Majd a székely érdekességek fejezetben, „Orbán Balázs Legendáriuma” volt a téma. Míg a tavalyelőtt a székelyek eredetéről, valamint a székely rovásírásról beszélgettünk, tavaly a Székelyföldi Kortárs Gyűjteményről hallottunk egy értekezést, az idén Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium és a Mini Erdély Park megálmodója, tartott egy képes bemutatót az eddigi megvalósításaikról, beleszőve Orbán Balázs élet-képeit is. Nem felejtettük el, hogy egy nappal ezelőtt március 15-e, a magyarok nemzeti ünnepe volt, rövid „legendáriumos” forradalmi film-jeleneteket láttunk, majd következett az est fénypontja, mondhatni világ-premierként, bő 5 perces részletet láthattunk a majdnem kész „A csontbáró” – Orbán Balázs jegyzeteiből készülő animációs filmből. A legnagyobb székely magyar országgyűlési képviselőként, íróként, néprajzkutatóként, és Székelyföld legelső fotográfusaként egyaránt maradandót alkotott, emberként azonban keveset tudni róla, tárgyi emlék is alig maradt ránk, pedig igencsak kalandos életutat járt be. Ezt az űrt szeretné pótolni a készülő 24 percesre tervezett animációs film, melynek vetített kockái minden résztvevő érdeklődését igen felcsigázta. Izgatottan várjuk a végleges filmet.

A szünetben pezsgővel köszöntöttük a hölgyeket, majd a program második felében pár forradalmi induló közös eléneklése után, hagyományainkhoz híven megünnepeltük a Nőket, az alig egy hete lejárt nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Váradi István köszöntője után színvonalas gálaműsor következett Csata Ágnes-Erzsébet, Toró Árpád és Ilyés-Benczédi Zsolt előadásában, majd ajándékozással zárult az este.

KAJÁN János

Kapcsolat
elnok@rotaryszekelyudvarhely.ro
Szentimre utca 18/C,
535600 Székelyudvarhely
Hargita megye
Románia
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Legutóbbi események
© 2024 Rotary Club Székelyudvarhely