TAGOK

KOVÁCS László

KOVÁCS László
Rotary
Club Székelyudvarhely
Belépés éve
2021

Székelyudvarhelyen születtem 1960-ban, a kolozsvári zeneiskolában érettségiztem, majd többek között zongorát és klarinétot tanítottam a székelyudvarhelyi zenei általános iskolában.

Tagja voltam a Cantilena kórusnak, a Passió, Féder, Kronos, Gránit zenekaroknak, a Népszínháznak, a helyi fúvószenekarnak. 2005-ben végeztem zenepedagógia szakot.

1993-ban megalapítottam az Alla Breve Vegyeskart. 1999–2019 között a Székely Dalegyletet vezettem, 2021-től a Balázs Ferenc Vegyeskar karnagya vagyok.

Feleségem, Katalin 2013-ban elhunyt. 2014-től élettársam Csilla. Gyerekeim: Attila,László, Regő. Unokáim: Zselyke, Ágnes, Tamás, Balázs.

Gyerekjátékokat készítő vállalkozást vezetek.

2021 óta vagyok a Rotary Club Székelyudvarhely tagja.

Székelyudvarhelyen született 1960. június 25-én, itt is kezdte tanulmányait. Az éneklés szeretetét, zenei érzékét szüleitől örökölte.

Kolozsváron, művészeti iskolában tanult, ez I-IV. osztályos korában elérhető közelségbe került, amikor a marosvásárhelyi zeneiskola tanárai tehetségkutató felmérést végeztek Székelyudvarhelyen, és felfigyeltek rá. Ő mégiscsak Kolozsváron kötött ki: hatodikos korában felvételizett az ottani zeneiskolába (Liceul de Muzică Cluj), és azonnal felvették.

Ebben az iskolában érettségizett le klarinét szakon, 1979-ben.

A katonaság után hazajött Udvarhelyre, és a Tehnoutilajnál dolgozott tekercselőként. Emellett elkezdett zongorát és klarinétot tanítani az induló székelyudvarhelyi zenei általános iskolában, illetve zenetanár volt a Bikafalvi Általános Iskolában. Több mostani zenetanárt ő indított el a pályáján. Tagja volt a Cantilena Kamarakórusnak, több országos tehetségkutatót is megnyertek; a komolyzenén kívül azonban a rockzene is foglalkoztatta, billentyűs volt többek közt a székelyudvarhelyi Passió, a Féder, a Kronos (később: Európa Hátsó Udvara), illetve a Gránit zenekarban.

Az 1980-as évek rockzenekari tevékenységét mérsékelte az, hogy 1983-ban megnősült, és ráébredt, hogy az együttesek nem biztosítanak stabil megélhetést.

Az „áram nélküli évtized”, az ő fiatalsága azzal telt, hogy az összes elképzelhető zenekarban, formációban játszott.

1980-tól 2000-ig 850 lagzit zenélt végig, ezen kívül voltak még bálok, privát események – majdnem minden hétvégi napra jutott valamilyen esemény.

A székelyudvarhelyi Népszínház zenei hátterét ő állította össze, éveken keresztül – a Népszínháznak hivatalos munkatársa is lett. Besegített a helyi fúvószenekarba, párhuzamosan a Cantilena kórusszereplésekkel.

1993 február 15-én, a feloszlás küszöbén álló Cantilena kórus helyett megalapította az Alla Breve Vegyeskart, melynek a mai napig karnagya.

1999 végén Varga István és Gellért Géza kereste meg őt a Székely Dalegylet részéről, hogy meghívja karnagynak a kórusba. Az év augusztusában elvállalta a karnagyságot ideiglenesen, és 2000 január elsején hivatalosan is ő lett a karnagy 2019-ig.

2021 óta a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar karnagya.

Két fia követte példáját a zenei pályán: Attila hegedű szakot végzett, tizedikes korától a budapesti Bartók Béla Zenei Gimnáziumban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémiára járt, és Svájcban szolisztikát tanult, jelenleg Budapesten játszik kamarazenekarban. Középső gyereke, László dzsessz szakon tanult szaxofonozni a budapesti Bartókban, közben Nagyváradon klarinét szakot végzett, jelenleg magánvállalkozó.

Így szinte fiaival egy időben végezte el maga is a zenepedagógia szakot, 2005-ben államvizsgázott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.

Három évtizedes boldog házasságának egy 2013-ban bekövetkezett tragikus biciklibaleset vetett véget. Elhunyt feleségének, Kovács Katalinnak, aki értő és megértő társa volt, ma is hálás, amiért támogatta őt sokoldalú tevékenységében.

Felnőtté vált fiai időközben családot alapítanak.

2014-ben ő is új életet kezd Kerekes Csillával, aki két fiút hoz a családba, Ákost (14 éves) és Magort (12 éves). Közös gyerekük, Regő 2016-ban születik.

Élete szerves részét képezi a két kórus – az Alla Breve Vegyeskar és a Balázs Ferenc Vegyeskar vezetése.

Pedagógiai pályája és kórusvezetői tevékenysége mellett fából készült gyerekjátékokat és gyerekbútorokat készítő vállalkozást vezet. Szabadidejében szívesen kertészkedik, életterének minden szegletét átszövi a zene szeretete, sokat zenél Ákossal, Magorral, Regővel, és nagy szeretettel foglalkozik unokáival Zselykével, Ágnessel és Tamással.

2021 óta  a Székelyudvarhelyi Rotary Club tagja.

Kapcsolat
elnok@rotaryszekelyudvarhely.ro
Szentimre utca 18/C,
535600 Székelyudvarhely
Hargita megye
Románia
Facebook.com/RotaryClubSzekelyudvarhely
Legutóbbi események
© 2024 Rotary Club Székelyudvarhely